Flámsky premiér prirovnaním izraelského múra ku getám rozhneval belgických židov

06.06.2012 Celý región

Brusel 6. júna (TASR) - Fórum židovských organizácií v Belgicku v dnes zverejnenom stanovisku odsúdil výroky flámskeho predsedu vlády Krisa Peetersa v súvislosti s múrom, ktorý Izrael vybudoval na pohraničí s Palestínskou samosprávou.

Po návrate z návštevy v Izraeli a v Palestínskej samospráve, ktorá sa konala začiatkom tohto týždňa, premiér flámskej časti Belgického kráľovstva prirovnal bezpečnostný múr, čo postavili Izraelčania na ochranu pred možnými útokmi z palestínskeho územia, k židovským getám z druhej svetovej vojny.

"Tento múr mi pripomenul getá z druhej svetovej vojny. To je zvláštne, lebo vtedy to boli židia, čo boli obeťami," vyhlásil Peeters.

Židovské organizácie pôsobiace v Belgicku jeho výrok označili za nešťastný a neadekvátny a v stanovisku pre médiá uviedli, že sa nedá porovnať múr medzi židovským štátom a územím, kde žijú Palestínčania, s múrmi bývalých vojnových get, za ktorými našlo smrť hladom, následkom chorôb a útrap alebo deportácií do vyhladzovacích táborov desaťtisíce osôb.

"Bezpečnostný múr medzi Izraelom a Predjordánskom vznikol kvôli potrebám štátu čo najúčinnejšie brániť svojich občanov pred terorizmom, ktorého krvavé prejavy poznačili tisíce Izraelčanov, mužov, ženy a deti," uvádza sa v stanovisku Fóra židovských organizácií v Belgicku.

Belgické židovské organizácie tiež upozornili na skutočnosť, že postavený múr s funkciou bezpečnostnej bariéry viedol k drastickému zníženiu počtu atentátov, čo znamená záchranu mnohých ľudských životov.

Židovské organizácie v Belgicku zároveň požiadali flámskeho predsedu vlády o možnosť otvorenej diskusie na túto citlivú tému.
 

Vyberte región